Марія Баланіна. Український родовід

Сергій Корольов з мамою Марією Баланіною

28 лютого виповнилося 135 років з дня народження Марії Миколаївни Баланіної (1888-1980) – матері Сергія Павловича Корольова. З цієї нагоди, в рамках проекту «Актуальна історія»,  відбувся науково-практичний семінар «Марія Баланіна: український родовід».

В Меморіальному будинку-музеї академіка С. П. Корольова підготовлено виставку особистих речей Марії Баланіної (у дівоцтві – Москаленко ) з фондів Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова.  Головний зберігач фондів музею Наталія Щербакова розповіла про  деякі унікальні експонати виставки: старовинну шаль початку ХІХ століття (яка належала Євдокії Петренко – бабусі Марії Москаленко), нотні зошити, щипці для волосся,   годинник, скриньки, предмети побуту, книги.

Наукова співробітниця  Олена Зосімович (котра нині перебуває у Сербії) за допомогою відео-зв’язку виступила з доповіддю про родовід  Марії Москаленко по материнській лінії — дослідивши коріння  старовинного козацького роду Фурсів, відомості про найдавніших представників якого сягають початку XVII століття. Поміж предків Марії Москаленко були також татари, литовці та греки. Дослідження українського родоводу Сергія Корольова по материнській лінії триває, тож цілком ймовірними є нові  цікаві генеалогічні відкриття.

До семінару через онлайн-зв’язок долучилися і земляки Марії Москаленко з Ніжина. Завідувач відділом Ніжинського краєзнавчого музею імені І. Спаського Сергій Зозуля розповів про пам’ятні місця у Ніжині, пов’язані з предками Сергія Корольова: меморіальний знак на місці садиби Москаленків та колишнє приміщення їхньої торгової лавки,  будівля гімназії Кушакевич (де вчилася Марія Москаленко) та Миколаївський храм (де вона повінчалася з Павлом Корольовим).    

 Під час семінару було представлено фотографії візиту Марії Баланіної до Житомира у 1970 році  з нагоди  відкриття Меморіального будинку-музею С.П. Корольова. Учасники семінару отримали можливість побачити  унікальну кінохроніку з життя Марії  Миколаївни  та аудіо-записи її спогадів  1970-х років. Ці надзвичайно цінні для музейників файли  розшукав молодший науковий співробітник музею Сергій Бовкун. Матеріали науково-краєзнавчих розвідок, безумовно, будуть цікавим доповненням екскурсій. Водночас продовжуватиметься дослідницька робота щодо вивчення українського родоводу Марії Москаленко. Про це досягнуто домовленостей із колегами-музейниками з Ніжина.

ххх

1 березня 2023 року, після тривалої перерви, пов’язаної із військовим станом, Національний музей космонавтики ім. С. П. Корольова розпочав прийом відвідувачів. Запрошуємо до музею з вівторка по неділю, з 10:00 до 18:00. Каса працює до 17:15. Запис на екскурсії за номером (0412) 472627 або у повідомленнях на наших сторінках у Фейсбуці та Інстаграмі.

Джерело: Національний музей космонавтики ім. С.П. Корольова

Оставьте первый комментарий

Отправить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован.


*